Informatii utile
Rulmentul este un mecanism ce permite miscarea de rotatie între doua componente, una statica si una in miscare.Exista mai multe tipuri de lagare: de alunecare, magnetice și de rostogolire. Elementele de rulare ale rulmentilor sunt asamblate intre inele interioare și exterioare, cu sau fara colivie.Cu aceasta structura, in timpul functionarii, poate fi realizata o miscare lina de rulare.
Avantaje folosirii rulmentilor sunt: Frecare minima la pornire, Abilitatea de a prelua atat sarcini radiale cat și axiale la viteze ridicate de rotatie, Usor de manevrat si intretinut, Poate functiona in medii extreme (temperaturi ridicate sau scazute), Metode simple de lubrifiere.
Tipuri de rulmenii:
1. RULMENTI RADIALI CU BILE.
Acestia sunt disponibili într-o varietate de dimensiuni si sunt cei mai populari intre toti rulmentii cu bile. Acest tip de rulment sustine sarcina radiala si un anumit grad de sarcina axiala in ambele directii simultan
Tipul capsulat (protejat/etansat)
Rulmenții radiali cu bile etansati sau protejati simplifica structura de etansare a aplicatiilor si sunt conceputi pentru a fi utilizati cu un inel interior rotativ. Gresarea nu va fi necesara deoarece acesti rulmenti sunt pre-lubrifiati.
Tipuri cu inel de oprire
Rulmenți cu un inel de oprire pot fi pozitionati în carcasa cu usurinta, deoarece inelul de oprire faciliteaza pozitionarea axiala.
Rulment cu bile pe doua randuri
Rulmentii cu bile pe doua randuri se adaptează la aplicatii cu sarcina mai mare si sunt disponibili în versiuni cu etansare simpla/dubla. Sunt oferiti intr-o gamă larga de selectie de rulmenti.
Rulmenti foarte mici si miniaturali cu bile
Tipul deschis este utilizat pe scara larga. De asemenea sunt disponibile tipuri protejate/etansate si tipul cu flansa; acesta din urma este usor de pozitionat pe directia axiala.
2. RULMENTI RADIAL-AXIALI CU BILE
Rulmentii radial-axiali cu bile pe un singur rand si rulmenti radial-axiali cu bile împerecheati
Unghiurile standard de contact sunt de 15°, 30° si 40°. Acestea sunt identificate prin codurile suplimentare, respectiv "C", "A" (omis) și "B". Rulmentii cu un unghi mai mic de contact sunt mai potriviti pentru aplicatii care implica rotatie de mare viteza. Cei cu un unghi mai mare de contact prezinta rezistenta superioara la sarcina axiala.
Rulmenti radial-axiali cu bile pe două randuri
Acest tip de rulmenti este format din doi rulmenti radial-axiali cu bile pe un singur rand potriviti spate in spate, cu inele interioare și exterioare integrate.
Rulmenți cu bile cu contact în patru puncte
Acesti rulmenti au un unghi de contact de 35° si un inel interior impartit în doua bucati inelare. Ei sunt potriviti pentru aplicatii care implica fie încarcare axiala sau combinata, în cazul în care sarcina axiala reprezinta cea mai mare parte a sarcinii. Un alt avantaj este acela ca ei sunt capabili de a suporta sarcini axiale si un anumit grad de încarcare radiala.
3. Rulmenti cu role conice pe un singur rand
Rulmentii cu role conice pe un singur rand sunt capabili sa suporte sarcina radiala și axiala într-o singura directie, simultan. Deoarece o componenta axiala de forta este produsa cand acest tip de rulment este incarcat radial, doi sau mai multi rulmenti trebuie potriviti și utilizati impreuna. Exista tipuri de rulmenti standard, medii si abrupt, care difera prin dimensiunea unghiului de contact.
4. Rulmenti cu role cilindrice pe un singur rand
Tipurile NU si N prezintă performanta cea mai buna când sunt utilizați ca rulmenti pentru capatul liber, deoarece se adapteaza într-o anumită masura la miscarea axiala a arborelui in raport cu pozitia carcasei. Tipurile NJ si NF suporta sarcina axiala intr-o singura directie, in timp ce tipurile NUP si NH pot suporta un anumit grad de incarcare axiala in ambele directii.
5. Rulmenti cu ace
Rulmentii cu role tip ac reprezinta o alternativa economica pentru aplicatii care necesita un spatiu minim pentru a sustine o sarcina data la o viteză dorita.
Ei pot fi o alegere ideala datorita capacitatii lor de a gestiona un anumit nivel de viteza si de capacitate de încarcare, avand insa cea mai mica sectiune transversala dintre toate tipurile de rulmenti cu role.
Durabilitatea rulmentilor
Durabilitatea unui rulment este numarul de rotatii sau de ore pe care le poate efectua, inainte de aparitia primelor semne de oboseala a materialului pe caile de rulare ale inelelor sau pe corpurile de rostogolire. Pentru a tine cont in calcul numai de oboseala materialului pe suprafetele active ale rulmentului trebuie respectate urmatoarele conditii:
1.Fortele si turatiile care stau la baza calculului rulmentului trebuie sa corespunda conditiilor reale de funcțioare.
2.Sa se asigure o ungere corespunzătoare pe intrega perioada de functionare.
3.Daca incarcarea rulmentului este mica, iesirea sa din uz nu se datorează materialului, ci uzurii.
4.Practica in exploatare a aratat ca scoaterea din uz a unui numar însemnat de rulmenti are drept cauze altele decat oboseala materialului, ca: alegerea nepotrivita a rulmentului in nod, exploatarea necorespunzatoare, ungerea necorespunzatoare, patrunderea de corpuri straine in rulment etc.
Sarcina de baza
Sarcina dinamică de baza Cr se foloseste la determinarea dimensiunii rulmentilor care se rotesc sub sarcina. Aceasta reprezinta sarcina admisibila pentru care rulmentul are o durabilitate de un milion de rotatii si este calculata în conformitate cu ISO 281.
Sarcina statica
Sarcina statica de baza Cor indicata în cataloagele de rulmenti pentru fiecare tipodimensiune de rulment, se ia in calcul cand rulmentul stationeaza, are oscilatii reduse, are turatie redusa (n < 10 rot/min) sau cand in timpul rotirii acestia trebuie sa preia socuri mari de scurta durata. In acest caz, siguranta in exploatare este determinata de marimea deformatiilor de pe calea de rulare a rulmentului.